2016 kommer inte gå till historien som ett av de bästa åren i Turkiets historia, men det betyder inte att det var dåligt.
23
JAN

2016 var inte bara dåligt för Turkiet

2016 kommer inte gå till historien som ett av de bästa åren i Turkiets historia, men det betyder inte att det var dåligt.

2016 kommer inte gå till historien som ett av de bästa åren i Turkiets historia, men det betyder inte att det var dåligt. Många länder runt om i världen drabbades av en hel del tråkigheter under 2016, men många bra saker hände också. Så låt oss se tillbaka och minnas några av de positiva saker som hände förra året.

Ryssland lyfte reseförbud

Turkiet är en favoritdestination för många ryssar men efter att Turkiet sköt ner ett Ryskt stridsflygplan i november 2015 lade president Vladimir Putin ett förbud på ryska researrangörer att sälja semesterresor till Turkiet. Förbudet var ett hårt slag mot den turkiska turistnäringen men tack och lov hävdes förbudet efter telefonsamtal mellan Rysslands president Putin och Turkiets president Erdogan.

Turkiska exporten ökar för första gången på 14 månader

Även om turistnäringen och ekonomin som helhet hade ett tungt år 2016 fanns det annat som uppvägde en del, 14 månaders exporttorka vände. Exporten ökade i februari 2016 jämfört med februari 2015 och även om ökningen var endast med 3,1% visade det att Turkiet kan frodas även i svåra tider.

Massor av människor reste fortfarande till Turkiet

Trots alla problem och attacker som Turkiet drabbades av 2016 kom fortfarande massor av människor för att besöka landet. Thomas Cook’s vd Peter Fankhauser betonade även Turkiets popularitet, trots alla vedermödor, i en intervju med BBC säger han att: "1.8 miljoner människor vill fortfarande resa till Turkiet"

Det blir äntligen möjligt för utlänningar att teckna försäkring för 2 år i taget

Det har varit ett önskemål länge och äntligen under 2016 har vissa försäkringsbolag utformat en hälsoförsäkring som är möjlig att teckna 2 år i taget för utlänningar. Eftersom nya regler gör det möjligt för utlänningar att söka uppehållstillstånd för 2 år i taget, så behövs en försäkring för två år i taget, för att matcha uppehållstillståndet.

Turkiet legaliserar cannabisproduktion

Cannabisproduktion har varit en het fråga på många platser runt om i världen, men Turkiet tog några stora steg framåt genom att legalisera odling av cannabis för medicinska och vetenskapliga ändamål. 19 provinser får nu producera cannabis om de uppfyller de kriterier som fastställts av ministeriet för livsmedel, jordbruk och boskap.

Huspriserna ökade

Något som förmodligen de flesta tvivlade på var att fasteghetspriserna skulle öka, men faktiskt så går Turkiet förbi Nya Zeeland i listan över länder där fastighetspriserna ökat mest och rankas nu först i den globala rapporten för prishöjning på egendom. Rapporten, som publiceras av det brittiska globala fastighetsbolaget Knight Frank en gång i kvartalet, visade att Turkiet officiellt var det land som hade den högsta ökningen på bostadspriser. Det är goda nyheter eftersom det visar att det finns en stark och växande efterfrågan på fastigheter i Turkiet.

Taggar


Dela