Elektroniska enheter såsom bärbara datorer och surfplattor, måste numera placeras i incheckat bagage på flyg till USA eller Storbritannien.
04
APR

Turkish Airlines har funnit en lösning för att komma runt elektronikförbud

Elektroniska enheter såsom bärbara datorer och surfplattor, måste numera placeras i incheckat bagage på flyg till USA eller Storbritannien.

Elektroniska enheter såsom bärbara datorer och surfplattor, måste numera placeras i incheckat bagage på flyg till USA eller Storbritannien. Turkish Airlines har funnit en lösning på problemet.

Mobiltelefoner och medicintekniska produkter kommer fortsatt tillåtas i kabinen.

Det amerikanska förbudet påverkar nio flygbolag från åtta länder: Turkiet, Marocko, Jordanien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Qatar, Saudiarabien och Kuwait.

Det brittiska förbudet berör flyg från Egypten, Turkiet, Jordanien, Saudiarabien, Tunisien och Libanon.

Detta har drivit Turkish Airlines att hitta en lösning för sina passagerare som reser genom och från Turkiet till amerikanska och brittiska städer.

Människor som inte är bekväma med att se sina elektroniska apparater försvinna med det incheckade bagaget kommer att kunna använda dem på flygplatsen och sedan lämna sina enheter till Turkish Airlines tjänstemän vid gaten, de kommer att märka enheterna med taggar och lägga dem i en speciell säkerhetsbox i bagageutrymmet.

Den speciella box som innehåller enheterna kommer sedan vid ankomst till destinationen att hanteras av auktoriserad flygpersonal och ägarna återfår dessa i bagageutlämningsområdet.

Passagerare som flyger med Turkish Airlines kommer också att ges tillgång till internet ombord på flygningar till destinationer där förbudet gäller.

Det har förekommit kritik mot elektronikförbudet, och många påpekar att vissa försäkringsbolag inte kommer ersätta dyra föremål som bärbara datorer om de inte fraktas som handbagage tillsammans med ägaren.

Turkish Airlines erbjuder denna tjänst från Istanbul och hävdar att kan de garantera en "trygg och säker metod genom att frakta elektroniska apparater i ett särskilt område i lastrummet på flygplan".

Flygbolaget erbjuder tjänsten till transitpassagerare också.

Samtidigt har Tunisien kontaktat den brittiska ambassadören i landet för att protestera mot som de säger, "ett omotiverat" förbud mot elektroniska apparater på flyg till Storbritannien.

UD: s chef för EU-frågor, Mohamed Mezghani, berättade att Storbritanniens ambassadör i Tunisien, Louise de Sousa, var förvånad över detta och hade inte fått någon information om förbudet innan det verkställdes.

Mr Mezghani menade att förbudet är "omotiverat och återspeglar inte säkerhetssituationen i Tunisien". Han hänvisar till en rapport från International Civil Aviation Organisation i 2016, som har beskrivit flygplatser i Tunisien som bland de "säkraste" i världen.

Taggar


Dela