Nordic Trust Homes
Att vara utländsk medborgare och bo i Turkiet kan vara tufft.
20
JUNI

Hur ser processen ut om jag vill köpa bil i Turkiet?

Att vara utländsk medborgare och bo i Turkiet kan vara tufft.

Att bo i Turkiet kan vara roligare om man har bil. Det finns många fördelar att vara utländsk medborgare i Turkiet. Medan alla turkiska medborgare måste betala den privata konsumtionsskatten (Özel Tüketim Vergisi,ÖTV) och mervärdesskatt (Katma Değer Vergisi,VAT) för en nyköpt bil, så behöver inte utländska medborgare betala dessa skatter. Beroende på storleken av bilens motor så betalar turkiska medborgare mellan 37 % och 84 % ÖTV plus 18 % moms. Utländska medborgare är befriade från dessa två avgifter. Det finns två typer av bilköp:

1 Köpa en helt ny bil: Som en utländsk medborgare är det väldigt lätt att köpa en helt ny bil om du har ett skattenummer och uppehållstillstånd (Den blåa boen). Du skriver på ett köp/sälj kontrakt med försäljaren. Under denna process ber dem dig om följande dokument:

Kopia av ditt pass

Kopia av skattenumret

Kopia av ditt uppehållstillstånd (Ikamet Tezkeresi)

Fullmakt till den personen som kommer att få din licenserade skylt från trafikpolisen (vid köp av nya bilar ingår detta i försäljningspriset). Den här proceduren tar 3- 4 dagar och tillslut får du din bil, licens och registreringsskylt. Vi vill även informera ifall du köper en dyr bil eller en bil av hög kvalitet så brukar återförsäljaren ge 1 års försäkring och bonus. Vänligen notera inköpsdatumet eftersom din nya bil måste registreras hos trafikverket inom 3 månader.

2 Köpa begagnad bil: Vid köp av en begagnad bil sker försäljningen hos Notarius. Innan ni går till notarius måste försäljaren ge följande dokument till köparen:

Dokument som visar att bilen är godkänd på den senaste besiktningskontrollen (Araç muayene sorgulama)

Dokument som visar att bilen har ringa trafikböter

Dokument från försäkringsbolagen

Dokument som visar att säljaren har betalat skatt (MTV)

Adressbevis

Registreringsskylt

Köparen och säljaren ska gå till notarius med säljkontraktet. Notarien fråga efter följande dokument:

Pass eller ID från köparen och säljaren. Kopia är inte giltigt.

Registrering av fordonet (Ruhsat)

Trafikregistreringsdokumentet (Trafik Belgesi)

Notarien kontrollerar säljaren och köparens pass/ID och därefter registrering av fordonet och säljkontraktet. Om allt stämmer, bekräftar man försäljningsavtalet och därefter signerar båda parterna

Efter slutförandet av försäljningen, informerar notarien Trafik verket om försäljningen av bilen. För att registreringsskylten ska bli registrerad måste köparen teckna den obligatoriska trafikförsäkringen.

Inom 15 dagar skickas en kopia av registreringsdokumentet till köparen och efter att han tagit mot beviset har han 10 dagar på sig att försäkra bilen.

Taggar


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!