Nordic Trust Homes
När du tar med en telefon som inte är registrerad i Turkiet, måste du registrera din telefons IMEI..
15
AUG

Använda mobiltelefon i Turkiet

När du tar med en telefon som inte är registrerad i Turkiet, måste du registrera din telefons IMEI..

När du tar med en telefon som inte är registrerad i Turkiet, måste du registrera din telefons IMEI nummer (International Mobile Equipment Identity) inom 60 dagar efter ankomst Om du bara kommer hit en gång och skall inte vara här längre än 60 dagar, behöver du inte göra någon registrering.  Om du har köpt en lägenhet i Turkiet och vill vara längre än 60 dagar och undvika att ha problem med telefonen varje gång du kommer så bör du läsa igenom följande information:


Hur får jag fram mobilens IMEIS nummer?
Om du trycker *#06# (stjärna, hashtag, noll, sex, hashtag) så kommer du få fram 15 nummer som är ditt IMEI nummer.
IMEI number

Hur kan jag kontrollera om mitt IMEI nummer är registrerat eller inte?
Du kan kontrollera ditt IMEI nummer på följande hemsida: https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama. Detta är regeringens hemsida som är säker att använda.


Vad händer om mitt IMEI nummer inte är registrerat? Hur påverkar detta mig?
Du kan inte använda dit SIM-kort som 3G eller för att ringa och bli uppringd, men du an koppla upp dig på Wi-Fi.


Hur kan jag registrera IMEI numret?
Efter att du kontrollerat ditt IMEI nummer och insett att den inte är registrerad så kan du göra följande:

Betala skatt för registrering, antingen på banken eller på lokala skattekontoret. Det kostar ca 130 TRY. Ta en kopia av passets 1:a sida och sidan där du fått din sista stämpel vid ankomst. Ta med dig dessa kopior till en av GSP operatörerna (Turkcell, Vodafone, Avea). Här betalar du runt 40-50 TRY för att registrera dig, priset kan prutas om du tar med en lokal invånare som känner någon som jobbar i en av dessa butiker. Normalt sett kan avgiften bli 50 TRY.

Kan jag använda telefonen med olika SIM-kort efter att jag har registrerat IMEI numret?
Om du har några dokument om uppehållstillstånds tillåtelse som är längre än 3 månader, så kan du registrera dig för multi SIM-kort-bruk men om du har vanligt visum så kan du bara använda ditt aktuella turkiska telefonnummer som matchar med ditt IMIEI nummer.

Kan jag registrera fler än 1 telefon under samma tidpunkt

Nej det kan du inte. Enligt lagen kan du bara registrera en telefon per 2 kalenderår. Till exempel: Om du registrera din telefon 14.05.2014 och om du önskar registrera en till telefon så kommer det bli aktuellt 01.01.2016, du behöver inte vänta till 14.05.2016.


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!