Nordic Trust Homes
Om du har köpt fastighet i Turkiet eller planerar att öppna upp ett företag, måste du ha 1 års uppeh
16
JUNI

Hur kan jag få uppehålltilltånd i Tukiet?

Om du har köpt fastighet i Turkiet eller planerar att öppna upp ett företag, måste du ha 1 års uppeh

ANÖKAN OM UPPEHÅLLTILLSTÅND: Om du har köpt fastighet i Turkiet eller planerar att öppna upp ett företag, måste du ha 1 års uppehållstillstånd. Avdelningen för immigration och administration hos polisen har rätt att utfärda detta uppehållstillstånd.

Vänligen läs vara tips noggrant och följ vara råd för att undvika problem när det gäller ansökan om uppehållstillstånd.

Vänligen gå till polisstationen 2 veckor innan ditt visum går ut för att få en ansökningsblankett och en lista över saker du ska göra innan du ansöker om uppehållstillstånd. Anledningen till att du måste komma in 2 veckor innan är på grund av att det finns en byråkrati och allt måste passera denna linje innan du kommer tillbaka till utrikes polisen (Yabancılar Şube Müdürlüğü)

Följande måste uppfyllas:

  • Ansökningsblanketten måste fyllas in noggrant. Vänligen skriv rätt information i blanketten (särskilt adress där du bor) eftersom du kan bli kontrollerad av polisen.

  • Du måste betala för ditt uppehålltillståndsdokument (Den blå boken) och avgift för 1 års tillstånd för bosättning. Betalningen sker på skatteverkets kontor. Polisen ger dig ett dokument där det framgår hur mycket du ska betala i Lira. Det är viktigt att du inte tappar bort kvittot som du får från skatteverkets kontors eftersom detta måste du ge till polisen.

  • 4 foton i samma storlek som ditt kort på passet. Du kan lägga till lite mer pengar och istället få 8 eller 10 foton. Du kommer behöva dessa när du vill förlänga ditt uppehållstillstånd. Förutom detta så är det alltid bra att ha extra foton.

  • Deklaration där din ekonomiska situation framgår. Du måste bevisa för polisen att du har tillräckligt med pengar för att kunna leva i Turkiet. Uppehållstillstånd är inget bevis som visar att du har arbete och därför måste du bevisa att du kan leva i Turkiet utan att jobba. Ibland brukar det vara tillräckligt om du visar 6000 USD från växlingskontoret. Men för att försäkra dig är det alltid bättre att pengar finns på ditt bankkonto.

  • Du behöver lämna en kopia av din TAPU (lagfart), om du inte äger en lägenhet i Turkiet, måste du visa ditt hyreskontrakt till polisen och du måste försäkra dig om att kontraktet är undertecknat av notarius publicus.

  • Du måste visa till polisen att du har en giltig sjukvårdsförsäkring. Det kan antingen vara från SGK i Turkiet eller en privat sjukvårdsförsäkring. Det är viktigt att din sjukvårdsförsäkring täcker hela perioden som du ansökt uppehållstillstånd om.

När du har samlat in alla dina dokument, vänligen dubbelkolla listan innan du går till polisen för att slutföra din ansökan om uppehållstillstånd. Om du inte vill höra att du saknar något dokument, vänligen var noga med denna process. Om du bor i Alanya så blir ditt uppehållstillstånd klart inom 7 – 10 dagar. För utländska medborgare som bor i stora städer som Istanbul, kan denna period uppgå till 1 månad.


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!