Nordic Trust Homes
Varför måste jag registrera en mobiltelefon från utlandet?
04
APR

Hur registrerar jag en mobiltelefon i Turkiet?

Varför måste jag registrera en mobiltelefon från utlandet?

Varför måste jag registrera en mobiltelefon från utlandet?

Turkiska lagstiftningen förbjuder användning av mobiltelefoner som förs in Turkiet från utlandet av privatpersoner och som inte registreras. Om användaren av en sådan mobiltelefon inte registrerar och betalar registreringsavgiften, kommer mobiltelefonen att blockeras efter 120 dagars användning med ett turkiskt SIM-kort. Användaren får SMS meddelande att enheten inte har registrerats och kommer att stängas.

Vem är berättigad att registrera en mobiltelefon?

En mobiltelefon kan registreras av turkiska medborgare och utländska medborgare som har ett Turkiskt ID nummer (Yabancı Kimlik Numarasi) och som nyligen har kommit till Turkiet från utlandet. Registreringen måste utföras inom 120 dagar efter inresan i Turkiet. Observera att man bara kan registrera en mobiltelefon inom en period på två år.

Hur registrerar jag telefonen?

Enklaste sättet att registrera din mobiltelefon är via e-Devlet kapısı (e-förvaltning portal).

För att starta registreringsförfarandet välj 'IMEI kaydet' (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) och fyll i den information som krävs (mobiltelefonnummer, enhetens IMEI-nummer, uppgifter om ID-handling du använde vid ditt inträde till Turkiet (pass)

Om du inte känner till enhetens IMEI-nummer kan du ringa * # 06 #.

Om du har registrerat en mobiltelefon i ditt namn innan och vill kontrollera om 2 år har gått, så att du kan registrera ett nytt IMEI-nummer, kan du göra det via denna sida, www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki -sorgulama

Du kan också registrera mobiltelefonen genom en av mobiltjänstleverantörerna Turkcell, Vodafone eller Turk Telekom (tidigare AVEA) I detta fall ska du personligen tillsammans med mobiltelefonen som ska registreras gå till något av deras servicekontor. Ta med pass och passkopia, kvitto och kopia på inbetald registreringsavgift (betalas på skattemyndigheten eller godkänd bank), där gör du en ansökan som skickas tillsammans med kopior av ID sidan och sidan med inresestämpel i ditt pass och kvitto från skatteverket att du betalt in avgiften, till den centrala myndigheten för bekräftelse.

För vilka enheter är registrerings obligatorisk?

Alla enheter som innehåller ett SIM-kort och som har förts till Turkiet på annat sätt än bulk import medel är föremål för obligatorisk registrering. Till exempel, om du vill använda SIM-kortet (via GSM-nätet) i en iPad som kommit till Turkiet från utlandet har den ett IMEI som ska registreras, annars kommer de funktioner i enheten som är beroende av SIM-kortet inte kunna användas via landets operatörer.

Hur stor är avgiften för registrering?

I linje med den ’allmänna kommuniké i lagen om avgifter’, är den avgift som skall betalas 2017, 149,20 TL. Om du använder internetbank kan du betala online annars betalas avgiften vid skattekontor eller någon bank med rätt att samla in skatt. Det är också möjligt att betala avgiften med turkiska kreditkort via Skatteverket Online.

Kvittot måste innehålla IMEI-nummer för enheten som ska registreras och passinnehavarens för och efternamn.

Hur kan jag kontrollera om enheten har registrerats?

Efter ansökan kan registreringsstatus för varje enhet kontrolleras via http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php. Följande meddelande visas först: "IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt Altina alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır. (Detta IMEI-nummer har tillfälligt registrerats av kundregistreringscentret, dokument kontrolleras för närvarande av myndigheten.). När de handlingar som lämnats till kundregistreringscentret har godkänts av myndigheten och telefonen är registrerad kommer meddelandet ” IMEI numarası kayıtlı” (Detta IMEI-nummer är registrerat) att visas.

Det är inte möjligt att utföra IMEI registrering efter att de 120 dagarna löpt ut och enheten har inaktiverats.

Även fast jag genomfört de förfaranden som krävs och min telefon är registrerad så inaktiverades min telefon. Vad kan jag göra?

Du kan prova att förnya din registrering via E-State portal genom att ange dina uppgifter eller ringa kundtjänst (0312 294 94 94) för att få information om hur du ska gå till väga.

Kan jag registrera en enhet som skickats med post eller köpts via internet?

Enligt gällande lagstiftning ska enheter som kommit till Turkiet via individuell import registreras, men enheter som tas emot via post eller köps via internet kommer inte att registreras.

Jag tog två mobila enheter från utlandet. Kan jag ha båda registrerade?

Nej, du har rätt att ta in en mobiltelefon inom en period av två kalenderår.

Kan personer som bor i Turkiet för en kort tid ha sina enheter registrerade?

Under förutsättning att användningsperioden inte överstiger 120 dagar kan turister ha kontantkort med ett telefonnummer från en av GSM-leverantörerna mot uppvisande av passet. Inga registreringsformaliteter krävs. Den enda avtalsformen för turister och dem utan uppehållstillstånd är pre-betaltjänst.

Kan enheter registreras i minderårigs namn?

Ja, men registreringsansökan måste utföras av mor, far eller av dennes juridiska ombud via sin egen e-State portal genom att ange barnets identitetsinformation.

Taggar


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!