Nordic Trust Homes
Från kvällen den 15 maj kommer 1,8 miljarder muslimer över hela världen att inleda den årliga perioden av fasta, böner och att ge till välgörenhet.
19
MAJ

RAMADAN

Från kvällen den 15 maj kommer 1,8 miljarder muslimer över hela världen att inleda den årliga perioden av fasta, böner och att ge till välgörenhet.

Från kvällen den 15 maj kommer 1,8 miljarder muslimer över hela världen att inleda den årliga perioden av fasta, böner och att ge till välgörenhet. Den månadslånga fastan är den största handlingen av religiös samstämning av sitt slag i världen och de som bor i Turkiet eller råkar besöka landet under Ramadan kan ta del av alla traditioner och ritualer som hör ihop med den. Ramadan är en faste period där muslimer avstår från alla fysiska behov, inklusive mat och dryck timmarna mellan soluppgång och solnedgång. Turkiet är ett sekulärt land och medan många följer Islam och utövar Ramadan fullt ut, så har andra ”sin egen Ramadan” då man kanske äter och dricker under dagtid men istället ger upp alkohol eller rökning under hela månaden. En sak som är gemensamt för alla är att Ramadan är en tid för att umgås med familj och vänner, att tänka lite extra på de mindre lyckligt lottade och kanske lite överraskande, med tanke på att man ska fasta, handlar det bara om mat! Månadens fastande slutar med en tre dagar lång fest då man firar allting sött med den årliga "Şeker Bayramı" (socker fest).

Ramadans Traditioner

Faste handlingen under Ramadan är känd som "Sawm" och är en av de fem pelarna i islam. Traditionellt avstår muslimer från att äta och dricka någonting, till och med vatten, i timmar av dagsljus. De ska också avhålla sig från andra fysiska behov som rökning och sex och även från att använda onda tankar och ord under denna tid. Före soluppgången äter man en stadig frukost som kallas "Suhur" för att fylla på protein och vatten och göra sig redo för dagen. När solen sedan går ner, efter den fjärde av de fem dagliga bönerna och den lokala moskéns minaret har blivit upplyst i grön, så är det fritt fram att äta sin kvällsmat, som kallas "Iftar".

Soluppgången i Turkiet sker ca 5.30 och "Suhur" måste ätas före den här tiden. I Turkiet går män med trummor som kallas "Davulcu" traditionellt på gatorna i landets städer, samhällen och byar för att väcka upp de boende i tid för att äta och dricka före dagens första bön och soluppgången. Medan dessa "Davulcu" fortfarande finns kvar i de historiska områdena i Istanbul och mindre städer och byar i hela Turkiet, försvinner denna tradition långsamt på grund av att människorna generellt stannar uppe längre på kvällarna och användning av modern teknik som väckarklockor och mobiltelefoner.

Taggar


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!