Nordic Trust Homes
När du köper en lägenhet i Alanya, kan du besöka de vackra grottorna när du vill. Dim Grottan, ca 11
22
OKT

Alanyas spektakulära naturliga grottor, Dim och Damlataş grottan.

När du köper en lägenhet i Alanya, kan du besöka de vackra grottorna när du vill. Dim Grottan, ca 11

Dim Grottan

När du köper en lägenhet i Alanya, kan du besöka de vackra grottorna när du vill. Dim Grottan, ca 11 km utanför Alanya centrum är öppen för turister.
Dim Grottan är belägen öster om Alanya, på den västra sluttningen av det 1691 m höga Cebireis berget och på en höjd av 232 m över havet. Sluttningarna nedanför är täckta av tallskog och sträcker sig ner till Dim floden, hela dalen används som picknikområde både av lokalbefolkningen och turister. Människorna som lever här kallar området för Dim'li och därav kommer namnet Dim Grottan.

Alanya Dim Cave

Grottan kan nås både från Dim floden och Kestel längs asfalterade vägar. Längs med vägarna som leder till grottan anordnas emmelanåt promenader av läraren Hasim Yetkin, då man promenerar längs bl a vägar som passerar bevattningskanaler som leder til Yaylali byn. Genom att gå denna väg från Medelhavet, kan grottan nås på 50 minuter medans man njuter av utsikten och den vackra naturen i Taurusbergen.

Dim Grottan har en total längd på 410 m, grottan är horisontell och klassas som halvtorr. En 360 m lång och mellan 10 - 15 m bred sektion är öppen för besökare, där man vandrar längs upplysta gångvägar och kan beundra de fantastiska stalaktiter och stalagmiter som bildats av vatten som droppat i tusentals år. Temperaturen inne i grottan är konstant under hela året, 18 C grader och i det sista avsnittet av grottan finns en sjö med 200 m2 yta, och ett djup på 2 meter, anledningen till att vatten samlats och bildat denna sjö är att botten av grottan består av oegenomträngliga lager skiffer. För att försäkra sig mot elavbrott har också en elgenerator installerats.

Alanya Dim Cave

Dim Grottan är en av Turkiets vackraste grottor. När du köper ett hus eller lägenhet i Alanya kan vi på Nordic Trust Homes när som helst visa dig detta område som under sommaren är översvämmat av besökare som är nyfikna på denna spektakulära och rikt utsmyckade grotta. Grottan är öppen hela året att besöka, där finns bl a restaurang med plats för 150 personer. Uppe vid grottan har man en fantastisk utsikt över Medelhavet, Alanyas borg  och Taurusbergen, man kan också roa sig med att försöka hitta en specifik plats från terrassen genom kikare.
Delar av grottan har använts som bostad under tidigare perioder, senare och fram till att den öppnades för besökare har den till och från använts som skydd för får och getter.
Dim Grottans vackra droppstensformationer har bildats på naturlig väg genom att regn rikt på kolsyra och smältvatten rikt på kalk runnit ner genom sprickor i berget.

Entréavgifter
Vuxna € 5,00 / 13,5TL / $ 7,5
Barn (7-12 år) € 2,80 / 7,5 TL / $ 4,2

Damlataş grottan

Damlataş grottan är belägen på stranden i Kleopatra området, ca 3 km från centrum av Alanya.

Alanya Damlataş Cave

 

Grottan upptäcktes av en slump under utgrävningar och sprängningar för ett nytt hamnområde 1948. Denna grotta som är vackert dekorerad med tusentals stalaktiter och stalagmiter, togs omedelbart under beskydd och hamnarbetet avslutades. Grottan består av ett ca 45 - 50 m lång, 13-14 m bred och 15 m högt cylindriskst utrymme, det finns kolumner som bildats för 15.000 år sedan. Utrymmet är uppdelat på två våningar i grottan, som innehåller 2500 m3 luft. Temperaturen är alltid 22,3 ° C både på sommaren och vintern, luftfuktigheten är 98%. Luften i grottan innehåller mycket kolsyra . Även om grottan är belägen något under havsnivån är lufttrycket 760 och det totala utrymmet inne i grottan är ca 180-200 m2.

Alanya Damlataş Cave

Det finns ingen möjlighet att sättningar runt grottan kan göra någon skada då tjockleken på bergväggarna runt om är ca 10m. Under ca 6 - 8 mån om året droppar vatten ner  genom sprickor. Miljön i grottan sägs vara bra för astmatiska personer och luftvägsproblem pga 4 olika faktorer, luften innehåller 8 - 10 ggr mer koldioxid, hög luftfuktighet, låg temperatur och radioaktiv liknande element.


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!