Nordic Trust Homes
Om du köper en lägenhet i Alanya kommer du ha nära till den unika skönheten i Alanyas högland. Tillh
23
OKT

Den unika skönheten i Alanya höglands

Om du köper en lägenhet i Alanya kommer du ha nära till den unika skönheten i Alanyas högland. Tillh

Gedevet platån

Om du köper en lägenhet i Alanya kommer du ha nära till den unika skönheten i Alanyas högland. Tillhörande Gedevet Platån finns byn Gedevet, en by som befinner sig 21 km från staden och på en höjd av 1100 m över havsnivån. Längs asfalterade vägar tar man sig enkelt upp till denna by som är bebyggd med lägenheter, villor och bondgårdar och sedan 2006 finns rastplatser med restauranger där man kan få en matbit eller den för Turkiet speciella pannkakan "Gözleme". Höglandsturismen har fått en framträdande plats i Alanya, det har blivit populärt både bland lokalbefolkningen och turisterna att bege sig upp till Gedevet platån för att fly den värsta hettan under sommarmånaderna. På grund av höjden över havet ligger temperaturen flera graden under den ibland överväldigande hettan nere i Alanya.
Bland kamelior omgivna av tät tallskog finns rastplatser med bord och bänkar, där man kan avnjuta egen medhavd matsäck och det finns också offentliga toaletter på flera ställen. Höga platan träd i mitten av platån är värt ett besök. Efter en dag i Gedevet, med tall doftande lummiga skogar och härlig grönska kommer du att känna dig utvilad och fräsch.

Dere köy

Lite norr om Gedevet finner man byn Dere köy, ca 30 km från Alanya längs asfalterade vägar.
På södra sluttningarna av dalen, ner mot floden Karğı, finns trädgårdar med frukt och grönsaksodlingar blandat med tallskog. Inhemska och utländska turister som besöker gärna tehusen i Sirinköy, där finns även marknader, vårdcentral, restauranger som serverar kötträtter och fisk.
Ett härligt ställe för dagsutflykter och picknick, skogarna lämpar sig väl för en avkopplande skogspromenad.

Gökbel platån

Gökbel platån är det ställe där människorna i Kestel tillbringar sommaren, av Alanyas högplatåer är denna bland de mest populära för sin naturliga skönhet.
Kestel är beläget vid Medelhavskusten, men lutar sig i väst tillbaka mot Taurusbergen. Gökbel platån är belägen i centrala Taurusbergen, dit har lokalbefolkningen i Kestel emigrerat under sommaren sedan hundratals år tillbaka. Fortfarande är det populärt att leva nomadliv under sommaren och så många som 80 % av de människor som bor i Kestel har ett eget sommarhem uppe i Gökbel.


Tokar Söğüt högland

Demirtas som tillhör Alanya har flera vackra högplatåer i Taurusbergen i norr, dit är det möjligt att ta sig längs grus och asfaltsvägar. Kas Platån ligger ca 30 km från stan, Sapadere Platån 35 km, Tokar Platån 40 km och till Söğüt Platån är det ca 50 km.
Citrusodlingar, växthus, växter, buskar och tallar, längs vägen har man ibland utsikt över den vackra floden Sedre som passerar Demirtaş samhället innan den rinner ut i Medelhavet.
Fruktträdgårdar, lantliga höglands ängar och berg täckta med blommor är i ursprungligt skick. I byar som ligger runt platåerna kan man finna telefon, rastplatser och rustika restauranger. Längs med Sedres strand kan man slå läger och prova fiskelyckan med metspö.

CHATTA PÅ WHATSAPP!