Nordic Trust Homes
Turkiskt bad är ett av de populäraste ställen att besöka för alla dem som har en fastighet i Alanya.
20
JULI

Turkiskt bad

Turkiskt bad är ett av de populäraste ställen att besöka för alla dem som har en fastighet i Alanya.

Turkiskt bad är ett av de populäraste ställen att besöka för alla dem som har en fastighet i Alanya. Du kan bli av med gifter från kroppen genom att svettas i badet och bli helt ren efter en skrubbning och därefter slappna av medan du får en skummassage. Ordet “bastu” är ett finskt ord som betyder “svettningsbad”. Bastu förbättrar blod och lymfcirkulationen och gör huden strålande och mer elastisk. Veden i bastun absorberar vattenånga och bevarar fuktigheten. Huden i bastun kan inte bli bränd. Bastun och turkiska badet gör att hud temperaturen stiger till 40 grader medan kroppstemperaturen stiger upp till 38 grader. Kroppen reagerar direkt genom att svettas och detta ökar även cellerna i blodet. Medan all virus och bakterier neutraliseras så får du en avkopplande effekt av bastun som gör att du blir av med all din stress och trötthet, vilket är mycket användbart för nervsystemet. Detta förstärker även immunförsvaret som gör att kroppen mindre blir sjuk.

Lite info om bastun:

Gå inte in i bastun med bikini, short eller t-shirt, gå in naken med en handduk runt om dig. Du behöver dricka mycket vätska innan du går in i bastun. Den maximala tiden att vistas i bastun bör inte vara lägre än 15 minuter. Efter att du gått ut ur bastun bör du ta en kall dusch för att återställa kroppstemperaturen och blodtrycket. Efter duschen bör du torka dig och släcka trösten med vatten, fruktsaft eller te. Du bör undvika alkoholhaltiga drycker under denna fas. Du kan upprepa samma process upp till tre gånger.

Detta skall du inte göra i bastun:

Du bör inte gå in i Bastun våt, din kropp ska vara torr. Du bör inte gå in med ringar, halsband eller armband. Att hälla vatten på stenarna är inte en tradition, det är endast ett sätt att öka värmen. Om temperaturen i bastun är tillräcklig häll inte vatten på stenarna för skojs skull. Om det finns anda människor i bastun så måste du fråga först innan du häller vatten på stenarna. Bastu har flera hälsofördelar och är en perfekt behandling för varje kropp och själ. Ångbastun har mycket gemensamt med den finska bastun, bara att klimatförhållandet är annorlunda.  Den är mycket praktisk med sin höga luftfuktighet och låga temperatur (cirka 45 grader). En ångbastu kan bota mindre sjukdomar och gör att du får en mer strålande och elastisk hud. Att basta varje kväll hjälper dig att bli av med stressen och du får en bekväm och avkopplande sömn.

Det fortlöpande varmvattnet och den behagliga temperaturen på 40 – 45 grader ger hög luftfuktighet i det turkiska badet som gör att kroppen svettas och gör sig av med gifter. Den andra processen, skrubbning får du i efterhand och är någon form av peeling som förnyar huden genom att ta bort döda hudceller. Efter skrubbningen får du skummassage som gör att din kropp slappnar av. Därefter tvättar du av hela kroppen med varmt vatten och sedan går till avkopplingsavdelning. Där serveras oftast vatten, te, turkiskt kaffe eller fruktjuice för att rehydrera din kropp. Efter bastun och det turkiska badet kommer du gå hem till din fastighet i Alanya och känna dig helt ny och utvilad.


Dela

CHATTA PÅ WHATSAPP!